Situácia sa dramatizuje v ďalších mestách na juhovýchode Ukrajiny

04.05.2014 Celý región

Kyjev 4. mája (TASR) - Ukrajinské médiá v noci nadnes informovali, že v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa strieľa, centrum je obkľúčené a polícia bola uvedená do pohotovosti.

Podľa neoverených informácií sa kontrolu nad mestom snažia získať neznámi ozbrojení ľudia, ktorí sa najprv zmocnili kontrolného postu vzdialeného od Mariupola asi 15 kilometrov. Boje sa neskôr preniesli aj do samotného mesta.

Miestne médiá uviedli, že v Mariupole horí filiálka banky Privatbank. Zatiaľ nie je jasné, či požiar súvisí s prestrelkami.

Situácia v Luhansku

Neprehľadná je aj situácia v Luhansku, kde sa skupina ozbrojencov pokúsila zaútočiť na budovu vojenskej správy.

Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Parubija Národná garda areál ubránila, ruská agentúra RIA Novosti však informovala, že objekt stále kontrolujú proruskí prívrženci federalizácie Ukrajiny. Podľa tohto zdroja ukrajinskí vojaci budovu opustili.

Proruské sily v Luhansku prerušili vysielanie niekoľkých ukrajinských televíznych kanálov, ktoré nie sú dostupné ani pre používateľov káblovej televízie. Vedenie ukrajinskej televízie 1+1 túto situáciu komentovalo vyhlásením, že proruské sily sa snažia zabrániť šíreniu objektívnych informácií o situácii v oblasti.

Napätie v meste Kosťantynivka

Po niekoľkých dňoch relatívneho pokoja zavládlo napätie aj v meste Kosťantynivka, kde sa "teroristi" za pomoci ťažkej techniky v noci nadnes snažili dobyť televízny vysielač. Informoval o tom na svojej facebookovej stránke ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitého svedka uviedla, že aj velenie vládnej protiteroristickej operácie nasadilo do bojov v Kosťantynivke obrnené vozidlá a tanky, "ktoré idú proti civilistom". Neďaleko televízneho vysielača v noci nadnes pristáli vojenské vrtuľníky a vysadení vojakov sa okamžite rozpútala prestrelka, ktorá si vyžiadala niekoľko ranených.

Zložitá je aj situácia v ďalších mestách a dedinách Doneckej oblasti: napríklad v meste Družkivka a v osadách Ivanovka a Pčolkino, kde údajne prišlo o život šesť až desať ľudí, dodala ITAR-TASS. 
 

Vyberte región